Jouw ogen en de geur van de seringen zijn altijd door hetzelfde geweest

Annie M.G. Schmidt

Als de seringen bloeien, weet je dat het lente is. Bij 't Kroontje is de sering Bloem van de Maand april. Seringen zijn vaak bezongen in liedjes en de bloemen worden ook geroemd in de poezie, zoals deze strofe uit het gedicht Herinnering van Annie M.G. Smidt:

Wat doet het er dan toe, of alle dingen
veranderd waren en wijzelf het meest?
Jouw ogen en de geur van de seringen
zijn altijd door hetzelfde geweest!

Seringen zijn dan ook prachtig en dan die geur! De bloementakken laten zich prachtig verwerken in een boeket, maar ook een vaasje met een enkele seringentak is al een prachtig gezicht.

Zoete seringen

Seringen zie je vaak met paarse of witte bloemen. Maar er zijn ook roze, witte, blauwe en gele seringen. De geur van seringen is heerlijk zoet en wij van 't Kroontje weten dat ze om die reden heel geliefd zijn om in huis neer te zetten. De meeste seringenstruiken bloeien in april en mei, een enkele soort ook nog weleens in het najaar.

De sering in de familie

Wist u dat de sering familie is van de olijf? Ze komen uit dezelfde plantenfamilie. In het wild zie je seringen op rotsachtige heuvels. Daar hebben ze er bijvoorbeeld in de Balkan heel veel van. Vers seringenhout geurt overigens ook zo heerlijk. Seringenhout is heel mooi en hard met een fijne structuur. Daarom zijn sommige muziekinstrumenten gemaakt van seringenhout.

Langer genieten van seringen

Nu is het vaak zo dat alles wat prachtig is, vaak maar kort duurt en dat geldt ook voor de sering. Hoe sterke bloem je ook hebt en al zijn ze van de beste kwaliteit: ze gaan vaak sneller hangen in de vaas dan de andere bloemen in een boeket. 't Kroontje wel een paar tips waardoor je er een paar dagen langer plezier van hebt. We zetten de seringentips op een rij:

* Snij de stelen van seringen niet af met een snoeischaar, maar heel schuin met een scherp mes.

* Zet ze op lauwwarm water, net van de kou af.

* Voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe of een paar scheppen suiker.

* Vul elke dag het water bij.

* Zet seringen op een niet te warme plek, niet op de tocht en al zeker niet in de zon.

En dan nog een extra tip van 't Kroontje:

* Kijk er zo vaak mogelijk naar zodat je er maximaal van geniet.